Ανδρέα Πετρίδη

Andreas-Petrides

Dr. Andreas Petrides

Ανδρέας Πετρίδης

Ο Dr. Ανδρέας Πετρίδης είναι γιατρός, συγγραφέας και πολιτικός από την Πάφο, Κύπρος.

Σπούδασε ιατρική στη Γερμανία με υποτροφία από την κυβέρνηση της Κύπρου. Από το 1980 ασκεί την παιδιατρική στην Πάφο.

Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Πάφου, όπου υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος για πολλά χρόνια. Η ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία ξεκίνησε με την ποίηση.

Έχει δημοσιεύσει τις εξής συλλογές: Πικρή Γένεση (1983), Δωρική Γραμμή (1989), Αργές Σταλακτίτες (1991), Της Νόσου και της Πτήσης (2001), Αυθεντική Φαρέτρα (2013).

Το 2005 τιμήθηκε με το Δεύτερο Βραβείο Διηγήματος από την Εθνική Ένωση Συγγραφέων.

Έχει μεταφράσει και δημοσιεύσει ποιήματα του Μπέρτολτ Μπρεχτ (1983), καθώς και τα Σονέτα στον Ορφέα του Ράινερ Μαρία Ρίλκε (1995) σε συνεργασία με τον Δημήτρη Γκότση. Το μεταφραστικό του έργο από τα γερμανικά δημοσιεύτηκε σε δίγλωσση έκδοση με τίτλο Ο Πάνθηρας σε Ανοιχτό Εργαστήριο Μετάφρασης και Τριάντα Άλλα Ποιήματα του Ρίλκε (2015).

Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί κυρίως στο κριτικό αισθητικό δοκίμιο. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε διάφορα κυπριακά λογοτεχνικά περιοδικά, καθώς και τους τόμους Αναφορές – Κείμενα Λογοτεχνικής Κριτικής (2007), Ποιητές και Ποιήματα – Μια Εμπειρική Αισθητική (2010), και Εξ αφορμής… – Αισθητικές Προσεγγίσεις (2014).

Κατηγορίες

Δοκίμιο

Lorem ipsum Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat.

Ποίηση

Lorem ipsum Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat.

Ερμηνευτικά

Lorem ipsum Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat.

Εκδόσεις

Lorem ipsum Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat.

Κριτική

Lorem ipsum Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat.

Μετάφραση

Lorem ipsum Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat.

Ποιήματα του Ανδρέα Πετρίδη

Rose, Ρόδο του Ρίλκε – μετάφραση Ανδρέας Πετρίδης

By Ανδρεας Πετρίδης | September 21, 2016

ΡΟΔΟ Ρόδο, ω άδολη αντίφαση, χαρά να μην είσαι ο ύπνος κανενός κάτω από τόσα βλέφαρα!

Ποίηση Ανδρέα Παστελλά – από Ανδρέα Πετρίδη

By Ανδρεας Πετρίδης | September 17, 2016

Η ποιητική κατάθεση του Ανδρέα Παστελλά  Περιδιαβάζω με άνεση την ποιητική συλλογή Χώρος διασποράς του Ανδρέα Παστελλά, και υφίσταμαι ασμένως τις αισθητικές διακυμάνσεις των ποιημάτων του, που είναι φυσικό να υπάρχουν, έστω κι αν πρόκειται εξαρχής για ένα προσωπικό και ομοιογενές ύφος γραφής. Και όμως το ενδιαφέρον της μέχρι τέλους ανάγνωσης παραμένει αμείωτο, γιατί υπάρχει …

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΜΕΡΑ ( Herbsttag ) του Ρίλκε- του Ανδρέα Πετρίδη

By Ανδρεας Πετρίδης | September 9, 2016

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΜΕΡΑ ( Herbsttag ) του Ρίλκε – Μετάφρ. Ανδρέας Πετρίδης Καιρός είναι πια Κύριε, ήταν μακρύ το καλοκαίρι. Στου ήλιου τους δίσκους ρίξε πάνω τη σκιά σου κι αμόλα τους αγέρηδες μές στους λειμώνες. Τους τελευταίους καρπούς πρόσταξε να μεστώσουν, δός τους ακόμα δυο ήπιες μέρες, να ωριμάσουν σπρώξε τους και βάλε μές στο …

4 εκδοχές του Πάνθηρα του Ρίλκε στα Ελληνικά- από τον ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΙΔΗ

By Ανδρεας Πετρίδης | September 9, 2016

  Ο ΠΑΝΘΗΡΑΣ του Ρ.Μ.Ρίλκε – ανοιχτό μεταφραστικό εργαστήρι – 4 επιλεγμένες εναλλακτικές προτάσεις:  Ο ΠΑΝΘΗΡΑΣ του Ρ.Μ.Ρίλκε – ανοιχτό μεταφραστικό εργαστήρι – 4 επιλεγμένες εναλλακτικές προτάσεις:  α.1 Μέσα στα κάγκελλα καθώς στριφογυρίζει εθόλωσε το βλέμμα του, η όψη του απλανής. Τον περιζώνουν χίλια κάγκελλα νομίζει, κι έξω από χίλια κάγκελα, κόσμος κανείς. α.2 Μέσα …

Ποίηση Ανδρέα Πετρίδη, ο ποιητής Ανδρέας Πετρίδης

By Ανδρεας Πετρίδης | January 14, 2016

Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015 ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ   ΕΝΤΟΠΙΟ ΡΙΓΟΣ  (2013) ΤΟ ΘΑΜΒΟΣ ΤΡΙΓΥΡΩ …Ω, τι χαρά, ω, τί γιορτή στα μάτια συνωστίζονται στην ακοή και στο αθόρυβο δέρματα ρίγη, οι εικόνες, οι ήχοι ! α. ΞΗΜΕΡΩΜΑ Μικρός αυλός στο στόμα του πρώτου τσοπάνη χαιρετά την έλευση καινούργιας μέρας. Ο δίσκος του ήλιου κοντοστέκει για να …

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

By Ανδρεας Πετρίδης | July 30, 2015

ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΠΠΑ :  Η Νεράιδα στο Ποτάμι, Μυθιστόρημα, έκδ. 2015 Το σκληρό πρόσωπο τής κατά άλλα τραγουδημένης και καρπερής Θεσσαλικής πεδιάδας, το γνώρισα πρώτα από νεώτερους ποιητές της – με πικρές μνήμες από βιώματα κι ακούσματα στους τόπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Τόποι και συνθήκες φτιάχνουν, όπως ξέρουμε, τον χαρακτήρα των ανθρώπων και τη μετέπειτα …